Navbar On/Off Fuattan...: Boş Konuşuyoruz

6 Şubat 2011 Pazar

Boş Konuşuyoruz

Bugün kursta mola verip nurbanu adında bi arkadaşım ve dil eğitmenlerinden Sylvian ve Isadora ile çay içmeye indik. Sylvian Fransız, aynı zamanda Fransızca eğitmenim, Isadora ise İtalyan, oda italyanca dersi vermekte..

Sylvian'ın dil konusunda maşallahı var.. Fransızca, İngilizce, Türkçe, biraz Almanca ve biraz İspanyolca.. Isadora sayesinde de İtalyancanın günlük konuşma dilini sökmek üzere :) Yani masa international bir masa.. Isadora Fransızca bilmiyor, Türkçe ise çok az.. Onun için ingilizce konuşuyoruz, genelde Türkçe aslında, Eğitim amaçlı Fransızcayada kastırıyoruz bazen :)  

Muhabbet döndü dolaştı geldi konuşma hızına.. Nurbanu Sylviana : "Fransızlar normalde hızlı mı konuşur?" dedi. Sylvian ise Isodaraya bakarak italayanlar bu konuda en hızlı olduğunu iddia etti. Sevimli Isodora küçük baş hareketiyle onayladı. Bende şöyle bi soru yönelttim :

"Peki bir olayı 1 dk içinde Italayanların (hızlıca) anlattığı kadar Fransızlar kendi literatüründeki kelimlerle eş değer seviyede anlatabiliyor mu?"

Tabi bu soru karşısında Sylvian hakketen Fransız kaldı. Türkçe dağarcığı yetmedi, kısa devre yaptı. Nurbanu sağolsun biraz toparladı durumu, sorumu anladıktan sonra dedi ki :

"Evet.. Aynı şekilde ifade edebiliriz..Italyanlar daha çok konuşuyorlar ama boş konuşuyorlar.. ;) "

Ben koptum tabi orda .. Isadora da  pipetle bir kaç kez Sylviana vurarak:  "Siz hiç çok dolu konuşuyor" gibi derdini anlatacak kadar bir türkçe cümle kurdu.. Karnım ağrıdı gülmekten..

Ama Sylvian ciddileşerek esas konuşmayı yaptı :


"Aslında hepimiz boş konuşuyoruz. Ben Türkçeyi öğreniyorken, Türkçe çok güzel bir dil olarak geliyordu kulağıma.. Ama zamanla insanların konuşmalarını anladığımda boş konuştuklarını farkettim. Bunu yeni bir dil öğreniyorken daha çok farkına varıyorsunuz. Şimdi size Fransızca güzel ve akıcı geliyor. Her cümleye odaklanıyorsunuz ve birşeyler öğrenmek için gerek duyuyorsunuz ama ilerde öğrenip, söylenilenleri anlayınca bu sefer fransızların da boş konuştuklarını göreceksiniz :) "

Böylece masada barış bayrağı çekilmiş oldu. Dil dersinde verilebilecek en güzel eğitimi böylece molada almış olduk :)) Tabi bir kaç şanslı insan olaraktan...

Sözün Özü : Bütün dillerde Boş Konuşuluyormuş :)

0 kişi titretti: